Kuo pavojingas juodasis pelėsis?
Kuo pavojingas juodasis pelėsis?
Namų savininkams dažnai tenka susidurti su tuo, kai ant jų namų lubų ar sienų atsiranda grybelis. Esant palankioms sąlygoms mikroorganizmų kolonijos labai greitai plinta ir pažeidžia laikančiąsias pastato konstrukcijas ir dekoro elementus. Šiame straipsnyje mes papasakosime, kuo žmogui pavojingas juodasis pelėsis, o taip pat pakalbėsime apie jo kilmės priežastis.
Kilmės priežastys
Juodasis pelėsis ant sienų gali pasireikšti dėl trijų pagrindinių faktorių: grybelio sporų, didelio patalpos drėgnumo (nuo 75%), šilto oro. Ši pelėsio rūšis dažniausiai atsiranda, kai patalpos temperatūra ilgą laiką viršija 19-20 laipsnių, o padidinta drėgmė nespėja pasišalinti. Dažniausiai juodasis pelėsis atsiranda tualete ir vonioje. Po kurio laiko patogeninių mikroorganizmų kolonija gali plisti į didesnį plotą, bet tam turi išlikti organikos vystymuisi palankios sąlygos.
To priežastimi tampa bloga patalpos ventiliacija, kur oras negali tinkamai cirkuliuoti. Po naudojimosi vonia ar dušu ganėtinai ilgai išlieka vandens garai, kurie sudaro kondensatą ant sienų. Pelėsis pradeda plisti dar iki to, kol patalpa pilnai išdžius. Kartais skalbinius palieka džiūti ne balkonuose, o vonioje. Tai dar viena priežastis pelėsio dauginimuisi. Po kurio laiko pelėsio sporos patenka ir į kitus kambarius, kur taip pat gali atsirasti pelėsio pažeistos vietos. Dažnai pelėsis pažeidžia ir maisto produktus.
Priežastimi gali būti dažnai laistomi kambariniai augalai ir net žuvų akvariumas. Padidintas kambario oro drėgnumas yra pagrindinis grybelio kolonijos plitimo faktorius.
Esant netinkamai drenažo sistemai privačiuose namuose pelėsis atsiranda ant rūsių sienų ir lubų. Lietaus ir tirpsmo vanduo prasiskverbia giliai į dirvą, dėl ko šiuose patalpose būna ypatingai drėgna.
Pavojus žmogaus sveikatai
Namuose pastebėjus juodojo pelėsio požymius būtina žinoti, kuo pavojinga tokia patogeninė mikroflora.
Negatyvus poveikis žmogaus sveikatai yra tas, kad grybelio sporos gali patekti į organizmą ir išprovokuoti daugybę pažeidimų. Patogenai dažniausiai patenka į žmogaus kvėpavimo takus, dėl ko išsivysto skirtingi lėtiniai susirgimai ir alergijos. Pašalinti pelėsį iš organizmo pakankamai sudėtinga, kaip ir atsikratyti ligų simptomų.
Be kvėpavimo sistemos grybelis gali padaryti žalą kraujotakos sistemai. Organizmo intoksikacija lemia gyvenimiškai svarbių organų pažeidimus, kas veda prie uždegiminės kilmės patologijų atsiradimo.
Sporų įkvėpimas ir patekimas ant odos
Jeigu pelėsis atsirado jūsų bute, tai jo sporos greitai pasklis po visą gyvenamąjį plotą. Šios dalelytės gali sukelti stipriausią alerginę reakciją ir odos ligas.
Rezultate ant odos atsiranda ekzemos ir dermatito požymiai, kurios sunku diagnozuoti. Oda parausta, atsiranda smulkus bėrimas, viršutinis epidermio sluoksnis pradeda luptis, oda išsausėja (sporos ištraukia drėgmę iš porų).
Patekdamos ant plaukų ir nagų sporos sukelia ir jų pažeidimus. Gali pablogėti bendra savijauta, žmogus jaučia silpnumą, organizmas išsenka, atsiranda migrenos priepuoliai. Įkvėpdamas pelėsio sporas, kurios yra stiprus alergenas, žmogus rizikuoja susirgti sloga, kosuliu ir konjuktivitu.
Pati didžiausia grėsmė
Juodasis pelėsis gali stipriausiai paveikti organizmą po pelėsio sporų patekimo į žmogaus virškinimo sistemą. Labai dažnai pelėsis atsiranda ant maisto produktų. Daugelis mano, jog grybelio kolonijos pašalinimas (matomų pažeidimų nuėmimas) padaro produktą saugiu naudojimui. Tai didelė klaida. Grybelio kolonija žymiai didesnė nei pelėsio paviršius, matomas plika akimi.
Pašalinus dalį produkto grybelis vis tiek patenka į organizmą ir sukelia komplikacijas. Pelėsiui patekus į žarnyną pasireiškia intoksikacija. Toksinų kaupimas veda prie kepenų ir kasos pažeidimų. Tarp pelėsio keliamų pavojingų susirgimų nustatyta cirozė, pankreatitas, onkologijos požymiai, opa ir nekrozė. Žinoma, ne visos grybelio rūšys neša tokią didelę grėsmę. Kai kurios grybelio rūšys sunaikinamos rūgštinėje-šarminėje skrandžio terpėje per 2-3 valandas.
Ypatingai pelėsio poveikiui neatsparūs produktai: ryžiai, pienas, žuvis, duona, vaisiai ir daržovės. Negalima pašalinti grybelio pažeistą produkto vietą ir valgyti tai, kas liko. Sugadintą produktą būtina išmesti ir išnešti iš namų – užkirsti kelią patogenų plitimui.